Those who would give up their freedom to gain a little temporary safety, deserves neither. - Benjamin Franklin

Sunday, March 13, 2011

Biometrisk identifiering


Biometrisk identifiering innebär mätningar och analys av människokroppen som ett medel för identifikation. Sådan mätning och analys kan ske av till exempel DNA, fingeravtryck, ögonscanning, ansiktets uppbyggnad, handstil, gångstil, venscanning och röstscanning. Identifieringen sker antingen enskilt eller i kombination av flera metoder för högre sannolikhet.

Metro skriver att "Biometrisk identifiering med en digital nationell bildbank kan bli tillgänglig för alla polisdistrikt i och med att den nya polisdatalagen införs den 1 mars 2012."
I artikeln framgår att bilder på kriminella i fotodatabaser kan komma att samköras med bilder från övervakningskameror i identifikationssyfte.
Den här tekniken möjliggör dock att vem som helst kan bli identifierad på övervakningsbilder, och kan köras mot foton från pass, id-kort och körkort.
För att ansöka om pass idag krävs dessutom att sökanden lämnar sitt fingeravtryck.
Tre miljoner svenskar har sin DNA lagrad i PKU-registret.
Biometrisk identifiering innebär otroliga möjligheter för kontroll och övervakning.

Magnus Svenningson, vd för företaget Speed Identity som specialiserat sig på biometri, säger i en artikel på IDG.se:
"– Vår teknik är ett verktyg precis som en yxa. Den kan användas för att hugga ved med, men den kan också användas för att skada människor med."

Eftersom det även framgår i artikeln att Speed Identity tjänar miljonbelopp på tekniken som de utvecklar är det att anta att skadeaspekten inte väger tyngst för företaget.
Svenningson fortsätter:
"– Ytterst är det en fråga om vilket samhälle vi vill ha. En sak är säker, de riktigt stora pengarna finns i att utveckla databastekniken och de övergripande systemen som knyter ihop all biometrisk datafångst."

2 comments:

 1. perfekt blogg. Håller på att skriva en essä kring digitala övervakningsformer på arbetsplatser, fördjupning inom arbetsgivarnas övervakning av arbetstagarnas Internet-användande.

  Om det låter intressant hör av dig till:
  jonatan.stoltz@gmail.com

  Om du vill ha ett exemplar av det färdiga arbetet. . . Kan hända att jag refererar till denna blogg.

  ReplyDelete
 2. Hej,
  Intressant, jag skickar dig ett mail!

  ReplyDelete

MediaCreeper Creeper Politik bloggar