Those who would give up their freedom to gain a little temporary safety, deserves neither. - Benjamin Franklin

Sunday, May 1, 2011

Olagligt att köpa sms-biljetter utan registrering


Från och med idag den 1 maj kommer det vara olagligt för mobiltelefonoperatörer att ta emot anonyma betalningar, enligt den nya Betaltjänstlagen som införts genom EU:s direktiv. Detta innebär att den som vill göra sms-köp med ett kontantkort först måste registrera sig hos mobiloperatören.

För resande i kollektivtrafiken som betalar med sms-biljett innebär detta ett försvårande att kunna göra resor anonymt.

SL informerar om detta på sin hemsida:
"Svårare köpa sms-biljett med kontantkort

Från den 1 maj bör du ha ditt kontantkort registrerat hos din mobiloperatör om du vill köpa sms-biljett.

Om du använder kontantkort i din mobil, kan du behöva registrera det hos din mobiloperatör för att kunna beställa sms-biljett efter den 1 maj 2011. Det här beror på regler i betaltjänstlagen som mobiloperatörerna måste rätta sig efter.

Har du ett registrerat kontantkort eller någon form av abonnemang kommer du att kunna beställa sms-biljett precis som vanligt.

Kontakta din mobiloperatör för mer information."

Mobiltelefonoperatören Comviq uppmanar sina kontantkortskunder att sms:a in sitt personnummer för att smidigt kunna registrera sig:
"Skicka ett SMS med ditt personnummer till 256 så att du även i fortsättningen kan använda mobilen till tjänster som kollektivtrafikresor, parkering och köp i varuautomater (och andra tjänster som du inte konsumerar direkt i mobilen)."

No comments:

Post a Comment

MediaCreeper Creeper Politik bloggar